Początek: 2017-08-07
Koniec: 2017-08-31
Celem KAMPANII BEZPIECZNA ŻYWNOŚĆ jest poprawa bezpieczeństwa żywności oraz zwiększenie dostępności żywności dla osób wrażliwych na pokarm. Zjawisko zanieczyszczania żywności, zafałszowywania składu oraz zabezpieczania się producentów niejednoznacznymi informacjami o komponentach produktów jest powszechne. Bardzo mocno ogranicza to dostęp do bezpiecznych produktów, nawet tych podstawowych, o najniższym stopniu przetworzenia – np. mrożone truskawki czy pieprz opatrzone są komunikatem „Produkt może zawierać mleko”.
W myśl zasady – bezpieczeństwo w różnorodności – nie jest możliwe zapewnienie zdrowej i zbilansowanej diety bez dostępu do różnorodnych odżywczo, bezpiecznych – rzetelnie oznakowanych produktów.
Edukacja i eliminacja alergenów z diety jest koniecznością podejmowaną przez alergiczne rodziny. Podobnie jak noszenie wszędzie ze sobą adrenaliny. Ale bezpiecznej żywności od tego alergikom nie przybędzie. Codzienne czynności takie jak zakupy, przygotowanie posiłków, pobyt dziecka w przedszkolu czy szkole rodzą ogromny stres ponieważ stają się sytuacjami zagrożenia zdrowia a nawet życia. Chcemy to zmienić.